el trío

calendario

discografía

repertorio

media

contacto

DIARI DE GIRONA

SCHERZO

REVISTA 440

DIARI DE SABADELL

BLOG  1

BLOG 2

DIARI DE GIRONA

MÚSICA CRÍTICA

«MAGISTER MUSICAE»

XAVIER PASET

Girona

 

Tres músics fulgurants per un magnífic repertori cambrístic. La pianista Hyo-Sun Lim va saber marcar el pols i l'expressió en el Divertimento de Mozart i en el primer trio de l'Op.1 que Ludwig van Beethoven va dedicar al príncep Karl Lichnowski i que va ser estrenat en societat amb la presència del mateix Haydn. Lim va imposar la imprompta idiomàtica mozartiana amb esplèndida serenitat, absència de manierismes i màgica simplicitat com una ànima bessona respecte d'aquesta pàgina del mestre de Salzburg. En el trio de Beethoven es va poder veure com aquesta intèrpret s'anava entretenint amb habilitat d'orfebre en els moltíssims detalls d'una obra que malgrat el trencament que suposa respecte de les tècniques dels mestres precedents (és a dir, Mozart i Haydn) encara deu molt a aquests referents. Lim i els germans Tomàs ho han sabut entendre, i van desgranar aquest trio amb visió astuta a cavall de la gràcia classicista i l'energia romàntica que ja s'apunta en aquesta obra.

 

La mateixa contenció en la sonoritat de la pianista tenia un ressò formidable en les cordes. El Trio Ludwig ha estat excel·lent en aquest apartat. Fugir de la sonoritat canònica de l'escola del segle XX amb irascibles línies de força mantingudes amb vibratos corpulents que dibuixen un drama constant. En contra d'això obtenim un concertant llurninós, hàbil en les dinàmiques sense gradacions escolàstiques ni vertiginosos nusos de tensió harmònica que resolen de forma escolàstica. Dicció personalíssima en equip de tres músics que s'escolten i saben dialogar sense confondre volum sonor amb intensitat expressiva.

 

Si aquestes dues peces els anaven com un guant potser el trio de Xostakóvitx va ser més un pret-a-porter de bells perfils però amb energia massa continguda i tall massa estilitzat. Els múltiples espais de la partitura haurien volgut una certa dosi d'estripament i contorns més aspres. Val a dir que en general van fer funcionar l'obra amb quelcom més que bon ofici. El Trio Ludwig no és encara un referent però està treballant per aconseguir-ho. Es nota en l'esperit que tenen d'explicar la música –com creuen que s'ha de dir, maldant com els grans intèrprets cada vegada que es puja sobre l'escenari per construir de nou un discurs de tres veus solístiques.

 

Pocs concerts et mantenen tan atent. Encara que coneguis el que ve saben generar una mena d'aplicatiu «màgic», per dir-ho amb termes informàtics, que trasforma aquestes grans obres del repertori clàssic en quelcom nou. Emboliqueu-los, diria més, me'ls enduc posats (a la memòria). Fantàstics.

SCHERZO

ESPECTACLES

TRIO LUDWIG: UN HALLAZGO

TRÍOS CON PIANO OP. 1 N° 1 Y OP. 97 "ARCHIDUQUE"

TRIO LUDWIG

AGLAE AMC 101 (DISCMEDI) 2010

73'. DDD. (D PN)

 

Buen comienzo. Da gusto decirlo, porque se trata de un disco modesto en medios pero nutrido en calidad, que además

inaugura la carrera profesional de un grupo joven. El Trío Ludwig está integrado por Abel y Arnau Tomàs –violín y violonchelo respectivamente del Cuarteto Casals– y la pianista Hyo-Sun Lim. Si poco más de dos años de trabajo conjunto ha dado este resultado, podemos aventurarles un futuro discográfico prometedor.

 

La claridad y la vitalidad son las notas dominantes a lo largo de setenta minutos y pico que se pasan en un tris. El Primero del op.1 nos deja percibir el afán de jugueteo de los tres músicos, contrarrestando la tendencia al pianismo de la escritura de este Beethoven juvenil gracias a la habilidad de los hermanos Tomàs para aprovechar cualquier resquicio y reclamar protagonismo para sus cuerdas. Su compañera imprime tempi ágiles que, junto al exquisito tratamiento dinámico, hacen de esta obra un bocado refrescante. En el Archiduque confirmamos la calidad de los mimbres.

 

Detalles sabrosos hablan de músicos que profundizan en los pentagramas formal y armónicamente, analizando previamente para después poner en sonido aquello que otros –con mucho más nombre incluso– dejan pasar por alto. La mesura de los tempi se compensa con fraseos carnosos , sforzandi vivaces y un mayor gusto por el rubato del mostrado anteriormente. Este último aspecto es recurrente en el piano, mostrando una tendencia al coqueteo con el riesgo que, de ir un paso más allá, podría restar fluidez al discurso. Es, quizá, la única objeción que podría ponérsele a un trabajo globalmente espléndido. Siga Aglae el camino emprendido con este disco y sigan también los del Ludwig confirmando lo que aquí sugieren pueden llegar a ser. De confirmarse tales expectativas, estamos ante un hallazgo.

REVISTA 440

LUDWIG TRIO

TRIBUT AL ROMANTICISME

 

Integrat pels germans Abel Tomàs al violí i Arnau Tomàs al violoncel, i amb la pianista Hyo-Sun Lim, el Ludwig Trio té com a objectiu aprofundir en !'obra de Ludwig van Beethoven -d'aquí ve el nom del grup- combinada amb altres compositors inspirats o influenciats per ell. De fet, la idea de crear un trio va néixer -segons Arnau Tomàs- a partir de la maduresa assolida amb el Quartet Casals: "El meu afany ha estat poder fer sempre alguna cosa més, dedicant-hi una mica menys de temps que al quartet. Tenia ganes de fer cambra amb piano, perquè hi ha molt de repertori".

Per fer possible l'invent, el violinista ja el tenia, el seu germa Abel, i la resta va sorgir un estiu al Concurs de Piano de Santander. "Hi vam anar amb el Quartet Casals, i en una de les proves tocàvem quintets amb els concursants de la fase semifinal. Va ser a llà on vam fer la nostra prova personal amb Hyo-Sun Lim, que és especialista en Beethoven. Un cop acabat el concurs li vam demanar un concert de prova a l'Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet i ja va anar molt bé des del principi." Lim ha guanyat molts concursos internacionals i es dedica a l'activitat solística i a la música de cambra. Ludwig van Beethoven és clau en el projecte: "Considerem que l'obra d'aquest autor és la columna vertebral del repertori per a trio", diu Arnau Tomàs. l, precisament, és entorn d'aquesta figura que han publicat el seu primer disc, Trio per a piano opus 1 núm. 1 i opus 97 Arxiduc, del compositor alemany, amb la companyia Aglae Música. "Pensem que ja tenim prou reputació com a membres del Quartet Casals. Per aixo vam pensar de fer una bona gravació que ens servís com a carta de presentació."

Encapçalada per Françoise Pelaud , l'empresa de management Aglae Música no ha deixat passar gaire temps, des de la seva creació el 2009, per produir l'opera prima del Ludwig Trio. Segons Pelaud, aquest disc significa l'estrena d'una línia discogràfica modesta que ja té previstos nous projectes.

 

FER CÓRRER L'AIRE

Fundadors i membres principals del prestigiós Quartet Casals, així els Tomàs amplien la seva intensa activitat artística, concertística i pedagògica. Pel que fa als paral·lelismes entre el Quartet Casals i el Ludwig Trio: "És un fet molt positiu per al quartet, perque l'enriqueix i fa que corri una mica l'aire. Tots els quartets del món fan activitats paral·leles i petits projectes. El treball amb altres músics permet aprendre coses que després apliquem als assajos", confessa Arnau Tomàs. La possibilitat de tocar a la Xarxa de Músiques de Catalunya els va ajudar a projectar el Ludwig Trio: "Ens van proposar fer una gira amb uns quants concerts, que ens serviria per rodar el grup, i ens va semblar una idea molt bona. Hem fet cinc concerts i n'estem molt contents", assegura el violoncel·lista. L'últim projecte ha estat la participació al cicle Cultura en Gira entre els mesos de març i maig i la celebració d'un primer concert a Alemanya (Frankfurt). La propera oportunitat per escoltar-Ios, serà el dia 20 d'agost a Viladrau. El Ludwig Trio es planteja com un projecte de llarg recorregut: "La nostra intenció és lluitar una mica perquè tingui continuitat. Ens agradaria arribar a fer uns vint concerts per any".

BLOG IN FERNEM LAND

ESPECTACLES

LUDWIG TRIO A SABADELL

Penjat el 16 febrer 2013 per JOAQUIM

 

Ahir va tenir lloc a la temporada de cambra de Joventuts Musicals de Sabadell el tercer concert del Ludwig Trio (el segon de la present temporada).

 

Actualment la formació és Grup resident del Teatre Principal dins la temporada de cambra i té el projecte d’oferir la integral dels Trios amb piano de Beethoven.

 

En aquest concert s’alternava la contemporaneïtat amb el classicisme, ja que inicialment estava previst que s’interpretessin obres de Benet Casablancas, Ludwig van Beethoven, Joan Guinjoan i Felix Mendelssohn, però finalment degut a problemes tècnics l’obra de Guinjoan ha acabat saltant del programa.

 

M’ha sorprès la brevetat de l’obra de Casablancas, ja que en prou feines havia començat a apreciar l’alternança de jocs tímbrics entre els tres components del Ludwig Trio, de brillant i sorprenent impacte sonor, quan l’obra ha finalitzat. El tòpic diu allò de “com més curt millor”, però potser en aquest cas una mica més de desenvolupament no ens hagués fet cap mal. Les obres contemporànies, per a la majoria del public, s’acostumen a agafar amb molta prevenció i segurament amb un excés de prejudicis. Qui més qui menys ha tingut experiències traumàtiques, i de la mateixa manera que a vegades he pensat que el compositor s’ha excedit en el metratge, ja que em donava la sensació que a la meitat de  l’obra ja estava tot dit, amb el “Haiku per a trio” del compositor sabadellenc  m’ha passat tot el contrari. Interessant joc interpretat brillantment. (Segueix llegint l'original...)

 

 

BLOG IN FERNEM LAND

ESPECTACLES

EL LUDWIG TRIO HA GRAVAT EL TRIPLE CONCERT DE BEETHOVEN

Penjat el 13 febrer 2014 per JOAQUIM

 

Ja us vaig comentar la setmana passada, arran del magnífic concert al Teatre Principal de Sabadell que us parlaria d’aquesta gravació que jo qualifico d’esdeveniment, ja que actualment qualsevol nova gravació ho és, però si ets capaç de reunir  a la Orquestra Sinfónica de Galicia, el Ludwig Trio i a Víctor Pablo Pérez, per a gravar el meravellós, poc gravat i molt menys programat, Triple concert de Ludwig van Beethoven, l’esdeveniment està garantit i quasi us diria que és una proesa, una feliç bogeria que cal celebrar.

 

Hi ha gravacions magnífiques del Triple concert, amb solistes enlluernadors i direccions del més gran i referencial prestigi, potser per això encara em fa més feliç que el Ludwig Trio hagi estat l’escollit per gravar-lo al costat de l’orquestra gallega, que sembla que darrerament hagi perdut aquella empenta mediàtica que la situava, al costat de la de Tenerife, com les dues millors orquestrals espanyoles del repertori simfònic, i és clar Víctor Pablo Pérez no n’era aliè ja que era el director d’ambdues i durant un temps molts crítics el situaven cm el millor director espanyol.

 

Ara que aquell esclat mediàtic sembla que hagi deixat pas a un preocupant silenci, que no voldria que fos motivat per la maleïda crisi que tot ho empobreix, aquesta gravació torna a posar a la magnífica formació i al seu director fins la passada temporada, en el primer nivell.

 

 (Segueix llegint l'original...)

 

 

© Ludwig Trio

Diseño web:  SATUÉ